Woda stanowi bazę wielu potraw i trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie. Warto przy tym mieć na uwadze, że jej jakość jest tak samo ważna, jak w przypadku innych składników. Jak o to zadbać? I który rodzaj wody sprawdzi się najlepiej podczas gotowania i pieczenia? Poznaj praktyczne wskazówki.
Jaką jakość ma woda z kranu?
Stan wody dostarczanej przez stacje wodociągowe do domów i mieszkań jest nieustannie monitorowany pod względem bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Dzięki temu w większości polskich domów kranówka jest zdatna do spożycia. Ale czy jest krystalicznie czysta? Zagadnienie jest znacznie bardziej skomplikowane. W wodzie z kranu nadal może znajdować się chlor oraz inne metale ciężkie (w dopuszczalnym stężeniu).
Jakość wody obniża także stan instalacji wodociągowej, która może być skorodowana lub zanieczyszczona. Powszechnym problemem w przypadku kranówki jest jej podwyższona twardość, która oznacza wysokie stężenie pierwiastków, takich jak magnez i wapń. Dokładne właściwości wody oraz stopień jej twardości są uwarunkowane lokalnie i zależą od regionu Polski.
Kolejną problematyczną kwestią jest mętność, a także smak i zapach wody z kranu – częstym zjawiskiem jest choćby metaliczny posmak lub wyczuwalna woń chloru. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na filtrowanie wody w dzbanku filtrującym. Takie produkty ma w swojej ofercie m.in. Wessper – marka słynąca z dzbanków wykorzystujących nowoczesne technologie filtracji.
Wpływ wody na gotowanie i pieczenie
Jakość wody używanej do przyrządzania potraw ma ogromne znaczenie dla rezultatów gotowania. W jaki sposób? Woda z założenia powinna mieć neutralny smak – dzięki temu nie zaburza aromatu pozostałych składników i przypraw. Trudno jest to jednak osiągnąć w przypadku zarówno kranówki, jak i wody butelkowanej. Obojętna dla efektów kulinarnych wysiłków nie jest też zawartość minerałów w wodzie, która nie powinna być zbyt wysoka. Jak to wygląda w praktyce? Sprawdź poniższe aspekty.
Woda a zupy i sosy
Woda to jeden z kluczowych składników zup i sosów. Jak jej jakość odbija się na ich smaku? Kluczowe jest w tym przypadku stężenie minerałów. Jeśli jest wysokie, w trakcie gotowania zacznie wytrącać się kamienny osad, który wpłynie również na mało estetyczny wygląd potrawy. Jak to rozwiązać? Przefiltruj kranówkę w dzbanku Wessper, aby zmiękczyć wodę. Jeśli woda jest bardzo twarda możesz też wyposażyć się we wkład filtrujący Protect od Wessper, który ponadprzeciętnie zmiękcza kranówkę oraz eliminuje ryzyko powstawania kamiennych osadów w zupach i sosach.
Woda a czas gotowania
Co może mieć wspólnego rodzaj wody z czasem gotowania? Twarda woda cechuje się wyższą temperaturą wrzenia, co jest skutkiem wysokiej zawartości minerałów. Używając przefiltrowanej kranówki, możesz mieć pewność, że woda szybciej się zagotuje, a składniki potrawy błyskawicznie osiągną pożądaną miękkość.
Woda a smak i wygląd potraw
Podczas gotowania i pieczenia składniki takie jak choćby warzywa, makaron, ryż czy kasze chłoną wodę. A to oznacza, że będzie ona także determinować ich smak. Najlepiej, jeśli woda będzie pod tym względem neutralna, dlatego idealnym wyborem jest kranówka przefiltrowana w dzbanku Wessper.
Co ciekawe, nieodpowiedni skład kranówki determinuje też fakturę, a nawet kolor warzyw. W pierwszym przypadku szkodliwy jest nadmiar wapnia, przez który składniki mogą stawać się twarde. Utrata intensywności koloru warzyw może z kolei wynikać z wysokiej zawartości chloru. Wszystkie te problemy rozwiązuje dzbanek filtrujący.
Woda a słodkie wypieki
Wodę dodaje się do tradycyjnych wypieków, np. chlebów na zakwasie, drożdżowych przysmaków i słodkości. Tutaj również nieodpowiednia jest jednak woda o wysokiej zawartości minerałów. Twarda kranówka wpływa m.in. na aktywowanie zawartego w mące glutenu oraz fermentację drożdży. W efekcie ciasto może stać się cięższe i gumowate.
Pyszne potrawy dzięki dzbankom filtrującym!
Gotowanie i pieczenie wymaga zwrócenia uwagi na jakość każdego z zastosowanych składników. Dotyczy to także wody, która powinna być krystalicznie czysta, miękka i neutralna w smaku. Jak o to zadbać? Zaopatrz się w dzbanek filtrujący od renomowanego producenta. Dzbanki do wody Wessper skutecznie oczyszczają kranówkę oraz poprawiają jej smak i zapach. A dzięki temu, że masz do wyboru modele o różnej pojemności (wykonane ze szkła borokrzemowego lub tworzywa BPA Free), znalezienie odpowiedniego dzbanka jest wyjątkowo proste.